lauantai 21. syyskuuta 2013

Tokokurssilla ja vähän sen jälkeenkin

Su 15.9 Ansun ja Marin toko-opissa

Yellon kanssa aloitettiin ensin Ansun luotsaamassa ryhmässä - aiheenamme kaukot. Kaukoissahan on perusteet opetettu läheltä ja tyydytty siihen, että koira etenee kaukaa ohjattuna. Voittajassa vielä "toimi" siten, että päästiin pisteille. Evl:n 5 metrin lisäys ohjausmatkaan on ollut liikaa. Eli ei toimi ekat käskyt ja etenee liikaa.

Tässä muutamia juttuja, mitä muistan (tai Riitta muisti):

Aloitusjumitukseen apua: kasvatetaan ekan nousun odotusarvoa - vaikkapa tekemällä ylläri -> ohjaaja jättää koiran normaalin kuvion mukaan maahan, kävelee pois ja sitten vaan kääntyykin - ja vapauttaa koiran VAU!

Jatko -> jätä koira, kävele poispäin ja kun kääntyessäsi koira skarppaa (esim. korvat liikahtaa), vapauta ja bileet pystyyn.
Paljon treeniä läheltä, ikäänkuin paluu alkeisiin (vaikeita vaihtoja ei olla paljon kaukaa harjoiteltukaan). Läheltä myös kuuntelutreeninä ilman käsimerkkejä, pelkät suulliset käskyt. Muista pitää selkeät kriteerit, mieluiten apuri katsomassa koiran liikkeet sivusta. 

Yello nousi seisomaan liian pitkänä - tähän voisi olla lääkkeenä opettaa erikseen painonsiirto seisomassa taakse. Nami avoimeen käteen (opeta luopuminen) ja kuljeta kättä kuonon edessä. Kun paino siirtyy vähänkin taakse -> PALKKAA.


Tunnarista ehdittiin puhua, mutta ei toteuttaa (aikamme loppui ikäänkuin kesken). Siis se iänikuinen epävarmuus, ei niinkään treeneissä, vaan kisoissa. Vähän jäi hätäiseksi, mutta ainakin sellainen neuvo, että kapuloiden välimatka voisi olla normia jonkin verran suurempi - työtä enemmän. Liikkettä voisi viedä myös lähemmäs kokeenomaista suoritusta, nythän on tehty varsin erilaista, vapaata lähestymistä ja tietysti myös erilaisessa mielentilassa. Esim. kokeenomainen alku ja koiran vapautus ennen käskyä ja siitä sitten käskyllä kapuloille. 


Toka setti Marin kanssa. 

Aloitettiin merkillä (ohjattu). Ongelmahan on tietysti ihan itse merkkikin, mutta erityisesti merkki, jos sen jälkeen on jokin tehtävä. Ensin näytettiin meidän pelkkä hetsaus-merkki. Ei tyypillisiä suorituksia, Yello oikeastaan dissasi koko merkin ja juoksi ohi. Olisko kuvitellut, että kapulat on viety tai jotain? 
No, vaihdettiin hetsaus siten, että apuri hetsas merkin takana ja ohjaaja hetsas koiraa lähtöpisteessä. Koiran mielestä liike ei ole hauska, se olisi tehtävä hauskemmaksi! Kun koira on halutussa paikkaa (ihan vaan merkillä, takana, ei mitään muita tarkkoja kriteerejä tässä vaiheessa), ohjaaja siirtyy koiran luo sitä palkkaamaan. Juoksin lelun kanssa ja palkkaus vetoleikillä. 
Hetsausharjoituksia aluksi pelkällä merkillä, myöhemmin kapuloiden kanssa (ei kuitenkaan nouda). Hetsausavut häivytetään asteittain pois, ensin pelkän merkin treenistä, myöhemmin kapulat sisältävästä treenistä. Yksikseenkin voi treenata hetsausta, jos vaan koira ei varasta ennen aikojaan. 

Kun taas aikamme loppui kesken, ei ehditty miettiä jääviä, kuten olin ajatellut. Sen sijaan tehtiinkin tunnari. Ihan vaan ilman sen kummempia selvityksiä, kun sitä oli pohdittu edellisessä setissä + aika ei riittänyt. Tunnarit soikioon, isot välit ja oma n. klo 12 kohdalla. Vapautin Yellon ennen lähetystä, muuten kokeenomainen liike. Yello oli kyllä lähdössä kapuloille, mutta tuli kuitenkin mun mukaan pieneen pyörähdykseen ennen kapuloille pääsyä. Yello ei ollut ihan parhaassa mahdollisessa moodissa, ilmeisesti nappasi kapulan heti, kun haistoi oman. Oli siis tietysti väärän kohdalla haistaessaan sen oman. Otti siis väärän kapulan suuhunsa ja otti pari askelta mua kohti - huomasi virheensä ja korjasi omatoimisesti. Toistokerralla taisi vielä vähän siirrellä vääriä, mutta ei kuitenkaan enää nostellut muita kuin omaa. 



La 21.9 Mutalassa Sarin ja Riitan kanssa tokoa. Sitä ennen kuitenkin 5 hypyn verran agilityä. Eli sen verran esteitä jaksan kerralla ilmeisesti kantaa:). Tehtiin lähinnä välistävetoja ja takaakiertoja. Ensin vähällä vauhdilla, sitten jokusen esteen takaa suuremmasta vauhdista. Yllättävän hyvin meni, vain 1 takaakierto tökki, kun yritin ennakoida ohjaustani. Tällöinhän Yello jättää kaiken edellisen kesken ja tulee ryminällä alas ja kaataa koko esteen näin tehdessään. Ei muuta moitittavaa, hyvin kulki!


Ennen muiden tuloa otettiin tokohyppyä. Tai ensin pelkkää kapulanpitoa. Eli naksu + kehuminen ja palkkaa, kun kapula on tukevasti suussa. Käsky "pidä". Kerran päästiin jopa tilanteeseen, jossa vedin kapulaa pois, mutta käskin "pidä", eikä Yello irrottanut! Jatkossa, jos tämä toimii, vaihdan varmaan metallin noutokäskyksi (hop)pidä. Testaillaan!

Ruutuun molemmista suunnista vaan pallollejuoksut.

Apurin kanssa merkkitreeniä, hetsaten. 

Sitten tunnari ja lopuksi zeta. Tunnarissa normimäärää enemmän vääriä. Ihan hyvä työskentely ja toi oman. Zetassa seisomisen kanssa ongelmia (istui) ja taisi istuminenkin mennä lopulta seisomiseksi. No, sekaisin silloin ja tällöin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti